Podróże i miejsca

zima

Drożdżowe paluchy z twarogiem


SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
30 g cukru
1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g
2 żółtka
150 ml letniego mleka 3,2%
40 g roztopionego masła
Masa serowa:
300 g mielonego twarogu (można kupić mielony twaróg w kostkach lub ten zwykły zmielić blenderem)
2 żółtka
100 g cukru pudru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżek kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, ale nie spływającej)
Lukier:
Cukier puder
1 łyżeczka soku z cytryny
Odrobina wody

Drożdżowe paluchy z twarogiem
Drożdżowe paluchy z twarogiem i lukremDrożdżowe paluchy z twarogiemDrożdżowe paluchy z twarogiem z lukremDrożdżowe paluchy z twarogiem i lukremDrożdżowe paluchy z twarogiem
Previous
Next
12K+Zapisz dodaj do ulubionych poleć znajomym drukuj
Dodano 28/09/2015 przez Pani Tereska 14 komentarzy
Pyszne paluchy drożdżowe z twarogiem to klasyk wśród drożdżowych wypieków. Często można kupić je w cukierniach, jednak zazwyczaj ciasta jest w nich za dużo, a twarogu za mało. Dlatego w moim przepisie równoważę proporcje i w delikatnym cieście zamykam dość sporą ilość słodkiej serowej masy. Polecam. :)

OCENA PRZEPISU

(3.8 /5)
(14 Ocena/y)
SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
30 g cukru
1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 żółtka
150 ml letniego mleka 3,2%
40 g roztopionego masła
Masa serowa:
300 g mielonego twarogu (można kupić mielony twaróg w kostkach lub ten zwykły zmielić blenderem)
2 żółtka
100 g cukru pudru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżek kwaśnej śmietany (opcjonalnie, do uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, ale nie spływającej)
Lukier:
Cukier puder
1 łyżeczka soku z cytryny
Odrobina wody
Drożdżowe paluchy z twarogiem na drożdżach suchych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wszystkie suche składniki na ciasto umieściłam w misie i dokładnie ze sobą wymieszałam. Następnie dodałam żółtka, mleko i masło - wyrobiłam na gładkie sprężyste ciasto. Włożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, aż podwoiło objętość (około 1,5 godziny).
2. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie ze sobą połączyłam przy użyciu miksera.
3. Przygotowałam dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłożyłam je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na długi prostokąt o szerokości około 15 cm, a następnie przecięłam go na pół, na dwa mniejsze prostokąty. Jeden płat ciasta posmarowałam równomiernie masą serową, a następnie przykryłam całość drugim i lekko docisnęłam. Wygładziłam lekko na całej powierzchni i ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pocięłam ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek ciasta skręciłam kilka razy i układałam na blasze w odstępach. Odstawiłam na około 20 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie nagrzałam piekarnik do temperatury 190°C. Następnie posmarowałam paluchy białkiem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 15 minut. Po upieczeniu ostudziłam na kratce. W międzyczasie wymieszałam ze sobą składniki na lukier i posmarowałam nim gotowe paluchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation